Emeklilikte yeni tasarı TBMM’de: Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor

Staj ve Çıraklık Mağdurları İçin Yeni Kanun Teklifi

“Staj ve çıraklık mağdurları” adı altında bir araya gelen grup, uzun zamandır emeklilik haklarını savunmak için çeşitli platformlarda seslerini duyuruyordu. Mağdurların sesini duyan Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, staj veya çıraklık dönemlerinde geçen sürelerin emeklilik hesaplamasına dahil edilmesi için Meclis’e kanun teklifi sundu.

Hatay Milletvekili Kara’nın Meclis’e sunduğu teklif, sosyal güvenlik sisteminde uzun zamandır tartışılan bu konuyu çözmeyi hedefliyor. Lise döneminde staj yapan milyonlarca kişinin emeklilik haklarından mahrum kalmasına neden olan sorunu çözmeyi amaçlayan teklif, önemli bir adım niteliğinde.

Neden Mağdur Oluyorlar?

Staj veya çıraklık dönemlerinde geçen sürelerin emeklilik hesaplamalarında dikkate alınmaması, birçok kişinin emeklilik hakkını ertelemesine sebep oluyor. Bu durum, staj veya çıraklık sürelerinin emeklilik için başlangıç tarihi olarak kabul edilmemesiyle ilgili bir sorunu gün yüzüne çıkarıyor.

Kanun Teklifinde Neler Var?

Kara’nın sunduğu kanun teklifi, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu”nda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Bu değişiklik sayesinde, mesleki eğitim alan öğrenciler, çıraklar ve stajyerlerin bu süreleri emeklilik hesaplamalarında göz önünde bulundurulabilecek.

Yasa değişikliğiyle birlikte, geçmişte staj yapmış olanlar da geriye dönük olarak bu haklardan yararlanabilecek. Yani, teklif yasalaşırsa, emeklilik hakkı ellerinden alınan milyonlarca kişi mağduriyetlerini giderebilecek.

Kara’nın kanun teklifinde yer alan ifadeler şu şekilde:

  1. “Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki çıraklık ve staj süreleri, sigortalının başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlanma hakkı tanınması halinde, sigortalılık başlangıç tarihi geriye çekilir.”

Özetle, geçmişte staj veya çıraklık yapan herkes, bu düzenlemeden yararlanarak emeklilik haklarını koruyabilecek.

Related Posts

Tarım sayımı 2026’da açıklanacak

Genel tarım sayımına dair genelge, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla dün Resmi Gazete’de yayımlandı. TÜİK yetkililerinden verilen bilgilere göre, genel tarım sayımının kapsamı ve süreci belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK …

Türk müteahhitler Irak’taki projelere yoğunlaştı

Türk müteahhitler, Irak’ta enerji santralleri ve fabrikaları içeren sanayi tesisleri inşaatlarının oluşturduğu konut, idari binalar, sağlık ve eğitim yapıları, ulaşım altyapı projeleri, su temini ve arıtma merkezleri gibi projelere yoğunlaştı.

Duvar saati durunca

Hacı Dayı ile Hacı Teyzenin evlerindeki duvar saati günün birinde tık demiş, durmuş. Birkaç gün sonra oğulları eve geldiğinde saatin çalışmadığını fark etmiş. “Buna bir kalem pil alıp taksaydınız ya” deyince, iki tonton “Aah, ah” ile başlayan bir cümleyi ayna anda söylemişler. Biri “Yavrum, pil aldık ama…” demiş, sözü diğeri tamamlamış: “…takmasını bir türlü denk getiremiyoruz ki.” Oğul, pili yerine oturtamadıklarını zannetmiş. “Zor değil ki basit bir şey.” “Evladım, görüyorsun saat dördü altı geçe

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir