Bakan Uraloğlu açıkladı: Geçiş ücreti yüzde 15 artırılacak

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Türk Boğazlarından Geçiş Ücretlerinde Artış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren Türk boğazlarından uğraksız geçiş yapan gemiler için uygulanan ücretlerde artışa gideceğini duyurdu.

Bakan Uraloğlu’nun açıklamasına göre, Montrö Sözleşmesi kapsamında İstanbul ve Çanakkale boğazlarını uğraksız geçen gemilerden alınan ücretlerin hesaplanmasında kullanılan “altın frank” biriminin değeri yüzde 15 artırılarak 5,83 ABD dolarına yükseltilecek. Bu düzenleme, gemilerin net tonajı baz alınarak yapılacak hesaplamalarda geçerli olacak.

Her Yıl Düzenli Olarak Artırılıyor

Bakan Uraloğlu, güncelleme işleminin Cumhurbaşkanı Kararı ile 2022 yılında başlatılan tarife revizyonlarının dördüncü adımı olduğunu belirterek, “39 yıl boyunca 0,8 dolar seviyesinde sabit kalan altın frank değerini her yıl düzenli olarak artırıyoruz. Bu yılki artış ile 2022 öncesine göre geçiş için tahsil edilen tahlisiye, fener ve sağlık bedellerini ABD doları cinsinden 7,2 kat yükseltmiş olacağız.” şeklinde konuştu.

“Sürekli Geliştirmeye Devam Etmekteyiz”

Altın frank değerinin revize edilmesiyle maliyetlerin daha adil şekilde yansıtılacağını belirten Uraloğlu, “Bu artış Türk boğazlarında verdiğimiz kamu hizmetlerinin sürdürülebilirliğini desteklemesi açısından oldukça kıymetli. Tahsil ettiğimiz bu ücretlerle dünyanın en riskli dar su yollarından olan Türk boğazlarımızda, deniz emniyeti ve güvenliğini sağlamanın yanı sıra çevre emniyetini artırmak için gerekli altyapılarımızı ve gemi trafik izleme sistemlerimizi sürekli geliştirmeye devam etmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

“Kurallara Uygun Olarak Korumaya Azimle Devam Edeceğiz”

2024 yılında İstanbul ve Çanakkale boğazlarından ücretlere tabi 51 bin 58 uğraksız gemi geçişi olduğunu belirten Uraloğlu, bu gemilerden toplam 227,4 milyon dolar tahsil edildiğini açıkladı. Uraloğlu, “Bu rakam, Türk boğazlarının yönetilebilmesi için ne kadar yüksek bir maliyet gerektiğini de ortaya koyuyor. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin hak ve menfaatlerini uluslararası kurallara uygun olarak korumaya azimle devam edeceğiz.” dedi.

Related Posts

Kilis’te biber hasadı başladı

Kilis’te kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan ve yaklaşık 54 bin dekarda ekilen biberin hasadına başlandı.

En düşük emekli maaşı yükselecek mi? Bakan Işıkhan’dan yeni açıklama geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli aylığı rakamıyla ilgili, “3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamı belli olduğunda, yılın ilk 6 ayında gerçekleşen TÜFE ortaya çıkacak. Hazine ve Maliye Bakanımız ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerekli görüşmeleri yapacağız.” dedi.

Borsa İstanbul’dan 21 hisse için endeks değişikliği kararı

Borsa İstanbul A.Ş. tarafından 30 Haziran 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Endeks Şirketlerinde Değişiklik hakkında açıklama yapıldı. 21 HİSSENİN YERR ALDIĞI ENDEKSLERDE GÜNCELLEME YAPILDI Borsa İstanbul …

Almanya’da enflasyon sürprizi: Haziranda beklentinin altında kaldı

Almanya’da enflasyon oranı beklentilerin altında kaldı. Aylık fiyat değişimleri sabit kalırken, bazı kalemlerde dikkat çeken düşüşler yaşandı. Ekonomideki bu gelişme Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası kararları açısından önem taşıyor.

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Araç sürücüleri dikkat! Son gün geldi çattı: Ciddi yaptırımlar olabilir

Türkiye genelindeki milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasında geri sayım başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürürlüğe alınan sistem kapsamında, iş yeri araçlarına takılması gereken …