İran, AB ile görüşecek: Trump gelmeden ‘nükleer soruya’ çözüm arınıyor

İran’ın 29 Kasım’da Cenevre’de İngiltere, Fransa, Almanya ve Avrupa Birliği ile nükleer görüşmeler yapmayı planladığı bildirildi.

İran hükümeti, Başkan Masoud Pezeshkian liderliğinde, ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasından önce Birleşik Krallık, Almanya, Fransa ve AB ile nükleer çıkmaza bir çözüm arıyor.

Görüşmelerin, İran ile Batı arasındaki anlaşmazlıkların çözümüne yönelik önemli bir diplomatik fırsat olarak görülmesi bekleniyor.

İRAN’IN URANYUM ZENGİNLİĞİ ENDİŞE UYANDIRIYOR

Kasım ayında İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ile nükleer faaliyetlerine ilişkin görüşmeler yaptı. Tahran, programının barışçıl amaçlarla yürütüldüğünü iddia etti.

Ancak, Batılı ülkeler İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını askeri amaçlar için kullanabileceğinden endişe duyuyor.

Uranyumu nükleer silah üretmek için kullanılabilecek yüzde 60 seviyesine kadar zenginleştiren İran, batılı ülkelerin yaptırım uygulamasına neden oldu. Görüşmeler, IAEA’nın İran’daki nükleer materyallerle ilgili sorularına yanıt arama girişiminin bir parçasıydı.

İran, zaman zaman IAEA’nın şeffaflık taleplerine kısıtlamalar getirse de, kasım ayındaki görüşmelerde zenginleştirilmiş uranyumun askeri amaçlı olmadığını savundu. Ancak IAEA, İran’ın geçmişte nükleer silahlarla ilgili araştırma yaptığına dair kanıtlar olduğunu öne sürdü. IAEA Başkanı Rafael Grossi, “Sorulara açık ve net yanıtlar verilmedikçe program üzerindeki şüpheler azalmaz,” dedi.

TRUMP ÖNCESİ İRAN’IN SON ÇAĞRISI

Görüşmeler, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın göreve başlayacağı 20 Ocak’tan önce gerçekleşecek. Trump’ı destekleyen İsrail, İran’ın nükleer silah geliştirmesine karşı askeri müdahale tehdidinde bulundu. ABD’nin yaptırımlarını sıkılaştırması beklenirken, Trump döneminde bu yaptırımların artması ihtimal dahilinde.

İran, ekonomik baskıların anlaşmazlıkları derinleştirdiğini savunarak diplomatik çözüm çağrısı yaptı. 29 Kasım’daki görüşmeler, İran’ın Trump dönemi öncesinde barışçıl bir çözüm arayışını yansıtıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir