Kilis’te pul biber mesaisi: Sınırın sıfır noktasında hasat sürüyor

Kilis’te Geleneksel Pul Biber Hasadı Devam Ediyor

Kilis’te kırmızı biber hasadıyla birlikte geleneksel pul biber üretimi devam ediyor. Tarlalardan toplanan biberler, güneş altında kurutulduktan sonra işlenerek bölgenin meşhur pul biberine dönüştürülüyor. Bu süreç, yoğun emek gerektiriyor ve çiftçiler sabahın ilk saatlerinde çalışmaya başlayarak kurutma alanlarını kırmızıya boyuyor.

Kilis İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, Musabeyli ilçesine bağlı Hasancalı köyünde üreticileri ziyaret ederek, baharatlık biberin hasadının ardından kurutma işlemlerinin başladığını belirtti. Toplam 54 bin dekar alanda biber üretiminin yapıldığı Kilis’te, Hasancalı köyü biber, biber salçası, toz biber üretimi ve işlemesinde önemli bir konuma sahip.

Küçük, “Hasancalı köyü, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 1500 dekar alanda biber üretimine devam ediyor. Kilis’te yaklaşık 100 bin ton salçalık biber ile 51 ton baharatlık kırmızı biber, 2 salça fabrikası ve 27 toz biber ve baharat üretim tesisinde işleniyor.” dedi.

Üreticiler için çeşitli destekler sunulan bu süreçte, Mikail Duman da biberlerin toplanıp kurutulduktan sonra piyasaya sürüldüğünü belirterek, 20 dönüm araziden 12 tona yakın pul biber toplamayı hedeflediklerini ve bunları baharat olarak değerlendireceklerini ifade etti.

Author: can tok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir