Bolat nisan ayı dış ticaret açığını açıkladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Nisan Ayı Dış Ticaret Verileri Açıklandı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı. Nisanda dış ticaret açığının 12 milyar 38 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

Bolat’ın Değerlendirmeleri

  • Nisanda mal ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 artışla 20 milyar 900 milyon dolara yükseldi. Önceki yılın nisan ayında bu rakam 19 milyar 292 milyon dolardı.
  • Yüzde 8,5’lik artış, son 9 ayın aylık en yüksek artışını temsil etmektedir.
  • Euro lehine gelişen parite, ihracatımızda 440 milyon dolar olumlu etki yaptı.
  • Yılın ilk 4 ayında ocak, mart ve nisan aylarında ihracatımız artarken, şubatta küçük bir gerileme yaşandı (300 milyon dolar civarında).
  • Son 23 ayın 13’ünde aylık ihracat rekorları kırıldı ve 16’sında ise ihracat artışı kaydedildi.
  • Yıllıklandırılmış ihracat verilerine göre, son 12 aylık mal ihracatımız 265 milyar dolara yükseldi.
  • ABD’nin gümrük vergileri açıklamasının ardından dünya mali piyasalarında yaşanan belirsizlik, ticaret akışlarında değişikliklere neden oldu. Bu durum, altın, otomotiv, makine, kakao ve kahve ithalatındaki artışla 3,8 milyar dolarlık ithalat artışına sebep oldu.
  • Geçen yıl nisanda 750 milyon dolarlık doğalgaz ithalatı yapılırken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 1,5 milyar dolara yükseldi.

Ömer Bolat, dış ticaret verilerinin detaylı analizini yaparak, Türkiye’nin ekonomik gelişimi adına önemli açıklamalarda bulundu.

Related Posts

Gıda enflasyonu nisanda da tırmandı: Yıllık artış yüzde 30’u aştı

TEPAV’ın Gıda Fiyat Endeksi’ne göre nisan ayında gıda fiyatları yüzde 2,68 arttı. Yıllık bazda enflasyon yüzde 30’u aşarken, TÜRK-İŞ ve İTO verileri de sofralardaki yükün katlandığını ortaya koydu. En çok pahalanan ürünler arasında karnabahar, limon ve roka yer aldı.

VİOP’ta yön yukarı: Endeks kontratı güne alıcılı başladı

BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, dünkü kayıplarının ardından haftanın son işlem gününe toparlanma sinyaliyle başladı. Küresel iyimserlik ve ABD verileri öncesi VİOP’ta alıcılı seyir öne çıkıyor.

Şiddetli İstanbul depremi vatandaşı arayışa itti! Arsa ve arazilere yoğun talep

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik deprem vatandaşları güvenli yapı ihtiyacına itti. Bu süreçte müstakil yerler, deprem riski düşük olan yerler, arsa ve arazilere olan talep arttı. Peki İstanbul çevresinde tarla ve arsa fiyatları ne kadar? Yatırım yaparken nelere dikkat edilmeli? Vatandaşlar tarla gibi yerlere ‘Tiny House’ veya konteyner ev yapmayı da bir seçenek olarak görüyor. Peki tarla vasfındaki yerler için bu mümkün mü? İşte detaylar… 

Trump’tan Katar’daki Simaisma projesine dudak uçuklatan yatırım

ABD Başkanı Donald Trump’ın şirketi Trump Organization, Katar’ın başkenti Doha’nın yaklaşık 40 kilometre kuzeyinde yer alacak Simaisma adlı projeye 3 milyar dolar değerinde yatırım yapacak.

Yatırımcılar dikkat: Stopaj oranında karar belli oldu!

Stopaj oranlarında değişiklik yapılmadı, uygulamanın süresi uzatıldı. Mevduat, devlet tahvili ve kira sertifikalarındaki mevcut oranlar 31 Temmuz 2025’e kadar geçerli olacak.

Enflasyonu düşürmek için bel bağlamışlardı: Yabancı kaçıyor, borç büyüyor

CHP TBMM Grubu’nun haftalık ekonomi raporunda, iktidarın reel sektörü çok büyük kur zararıyla karşı karşıya bıraktığına dikkat çekildi. “Faiz sebep enflasyon sonuç” politikasının reel sektörde milyarlarca liralık kur zararına yol açtığı anımsatılan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir