Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Borsa İstanbul Grubu, pay piyasasında işlem gören sermaye piyasası araçlarının takas tarihine ilişkin açıklamada, Borsada takas tarihinin T+1 olarak revize edilmesi yönünde görüşlerin alınacağı değerlendirme sürecinin başlatıldığını duyurdu.

Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda işlem gören sermaye piyasası araçları için takas tarihi, işlem gününü takip eden ikinci iş günü (T+2) olarak uygulanmaktadır.

Son dönemde küresel finans piyasalarında takas süresinin kısaltılması yönünde önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Borsa İstanbul, ABD’nin 28 Mayıs 2024 tarihinde “T+1” geçişini gerçekleştirdiğini, AB, İsviçre ve İngiltere’nin ise “T+1” sistemine geçiş için 11 Ekim 2027 tarihini hedeflediğini belirtti.

Yurt içi piyasalarda takas sürelerinde çeşitli uygulamalar olduğu vurgulanan açıklamada, borçlanma araçlarının takasında işlem günü takas sistemi kullanıldığına dikkat çekildi.

“HACİM YÜZDE 25 ARTABİLİR”

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, T+1’e geçilmesiyle yatırımcıların daha hızlı mal taşıyabileceğini ve hacimde en azından yüzde 25 kadar bir artış olabileceğini ifade etti.

Ekeke, Türkiye’nin T+1 sistemine uyum için altyapı ve alışkanlık konularında zorluklar yaşanabileceğini belirterek, ABD’de tahvil takas süresinin iki ya da üç günde olduğunu hatırlattı.

Türkiye’de borçlanma araçlarındaki uygulamaların bile T+1’in uygulanmadığını belirten Ekeke, yatırımcıların Borsa İstanbul’da T+1 sistemine adapte olmasının kolay olabileceğini ifade etti.

Ekeke, T+1’e bir adapte olmanın Borsa İstanbul’daki hacim sorununu çözmekte etkili olabileceğini ve para geç gelecek psikolojisini değiştirerek yatırımcılar için avantajlı bir durum olabileceğini söyledi.

“ARACI KURUMLARIN ALTYAPISI TAKAS SÜRESİ DEĞİŞİMİNE KOLAYCA ADAPTE OLABİLİR”

Sertaç Ekeke, aracı kurumlarda takas süresi değişimine kolayca adapte olunabileceğini belirterek, aracı kurumların ortak yazılımlar kullandığını ve bu altyapının değişimlere kolayca adapte edilebileceğini ifade etti.

Değişime olumsuz bir reaksiyon olmadığını vurgulayan Ekeke, aracı kurumlar tarafında takas süresindeki değişime hızlı bir şekilde adapte olunabileceğini ifade etti.

Borsa İstanbul’daki görünüme ilişkin de konuşan Ekeke, hisse senedi fonlarına para girişinin endeksler için önemli olduğunu belirterek, yabancı yatırımcının piyasadan çekildiği görüşüne katılmadığını ve yabancı sermayenin hızla geri dönebileceğini söyledi.

“TÜRKİYE FİNANSAL HİZMETLERDE BİR MARKA”

Ekeke, Türkiye’nin finansal hizmetlerde bir marka olduğunu belirtirken, Türk bankacılık sisteminin önemli olduğunu ve yabancı yatırımcı için cazip olmaya devam edebileceğini ifade etti.

Ekeke, eğer Türkiye’de bir fiyatlama veya satın alma hikayesi olacaksa bunun bankacılık sektörü üzerinden dönebileceğini dile getirdi.

Savunma sanayinde iyi bir noktaya gelindiğini vurgulayan Ekeke, Türkiye için büyüme ve istihdamın önemli olduğunu belirterek, son yılların büyük hikayesinin büyüme olduğunu vurguladı.

Ekeke, Trump’ın Türkiye için dost ülke açıklamasını değerli bulduğunu ve Türkiye’nin küresel ekonomik sistemde önemli bir ülke konumunda olduğunu ifade etti.

 

Related Posts

Duvar saati durunca

Hacı Dayı ile Hacı Teyzenin evlerindeki duvar saati günün birinde tık demiş, durmuş. Birkaç gün sonra oğulları eve geldiğinde saatin çalışmadığını fark etmiş. “Buna bir kalem pil alıp taksaydınız ya” deyince, iki tonton “Aah, ah” ile başlayan bir cümleyi ayna anda söylemişler. Biri “Yavrum, pil aldık ama…” demiş, sözü diğeri tamamlamış: “…takmasını bir türlü denk getiremiyoruz ki.” Oğul, pili yerine oturtamadıklarını zannetmiş. “Zor değil ki basit bir şey.” “Evladım, görüyorsun saat dördü altı geçe

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

Tozkoparan’da örnek dönüşüm! Bakan Kurum: Gelin hep birlikte deprem kabuslarımıza son verelim

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’un Güngören ilçesinde hayata geçirilen Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi’yle, yeni evlerine kavuşan Kenan-Habibe Temel çiftinin görüntülerini paylaşarak kentsel dönüşüm çağrısı yaptı: Kenan ağabeyimiz devletine güvendi, hayatı değişti. Demirleri çürüyen evi yerine şimdi sağlam, güvenli yuvasında huzurla oturuyor. Gelin hep birlikte deprem kabuslarımıza son verelim.

Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir