Gazlı ocaklardaki kanser tehlikesi

Gazla çalışan ocakların çevre ve insan sağlığı için ciddi riskler oluşturduğu son bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Stanford Üniversitesi, California Üniversitesi ve Berkeley gibi prestijli kurumların birlikte yaptığı yeni bir araştırma, bu ocakların insan sağlığına zararlı benzen gazını (güçlü bir kanserojen madde) yaydığını ortaya koydu. Ayrıca, araştırma çocuklar için bu riskin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Kanserojen Benzen Gazı Evlerde Tehlike Yaratıyor

Donanımhaber’in aktardığı bilgilere göre, gazla çalışan ocaklar (doğal gaz, LPG vb.) sadece çalışırken değil, kapalı durumdayken bile çevreye benzen gazı salmaya devam ediyor. Bu da evde gaz ocakları kullananların sürekli olarak bu zararlı maddeye maruz kaldığı anlamına geliyor. Ayrıca, bu etki sadece mutfağı etkilemiyor; araştırma, benzenin gaz ocaklarından evin farklı odalarına taşındığını ve sürekli solunum yoluyla vücuda girdiğini gösteriyor. Araştırmanın liderlerinden Prof. Rob Jackson, “Yüksek verimli davlumbazlar veya açık pencereler riski azaltabilir, ancak tamamen ortadan kaldırmaz” diyor.

Araştırmacılar, 87 ayrı evde gazla çalışan ocakların yaydığı benzen miktarını ölçtü ve bu maddeye maruz kalma modellerini inceledi. En yüksek benzen salınımına sahip ocaklarda (en üst yüzde 5’lik dilimde), yetişkinler için ek kanser riski milyonda 6 olarak belirlendi; çocuklarda ise bu rakam milyonda 12’ye kadar çıkıyor. Bu oranlar, kabul edilen kanser riski sınırının oldukça üzerindedir, ki bu sınır 70 yıl içinde 1 kişide kanser görülmesini bekler. Yapılan araştırma, riskin beklenenden çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Çevre sağlığı uzmanı Prof. Juana María Delgado-Saborit konuyla ilgili, “Bu araştırma, gazla çalışan ocakların sağlık için ciddi bir tehdit oluşturduğunu açıkça sergiliyor. Benzenin kanserojen olduğunu biliyoruz ve bu araştırma, bu tehlikenin ne kadar büyük olduğunu sayılarla kanıtlıyor” dedi.

Türkiye’de 15 milyondan fazla evde gazlı ocaklar kullanılıyor. Verilen oranları Türkiye’ye uyguladığımızda, ülkemizde 2 milyondan fazla kişinin gaz ocaklarından yayılan benzen nedeniyle risk altında olduğu görülüyor.

Prof. Juana María Delgado-Saborit, insan sağlığı için elektrikli ocak gibi alternatiflere geçmenin önemine dikkat çekiyor.

Related Posts

PNG formatı 20 yıl sonra büyük değişim geçiriyor

JPEG ve GIF’in tahtını yıllardır paylaşan PNG, nihayet modern bir güncelleme alıyor. Yepyeni özelliklere kavuşacak olan PNG formatı artık HDR, animasyon ve Exif desteğine kavuşuyor.

Elon Musk’ Tesla darbesi: Ne yaptıysa olmadı

Tesla’nın Avrupa’daki yeni otomobil satışları Mayıs 2025’te 2024’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 27,9 oranında gerileyerek düşüş trendini beşinci aya taşıdı. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre, şirketin Avrupa pazarındaki payı yüzde 1,8’den yüzde 1,2’ye indi.

Yapay zekâ destekli yeni Siri, 2026 baharına kadar gelmeyebilir

Apple’ın bir yıldan fazla önce duyurduğu ve Siri’ye yapay zeka özellikleri getirecek olan yeni sistemin hala hazır olmadığı belirtiliyor.

Ankara’da Hitit Rallisi heyecanı

49. Hitit Rallisi, 14-15 Haziran tarihlerinde Ankara’nın Beypazarı ilçesinde düzenlenecek.

Sutopunda Avrupa Şampiyonası biletini aldık

Sutopu Erkek Milli Takımı, 2026 Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı elde etti.

iOS 26 ile Kamera uygulaması baştan aşağı yenilendi

Apple, iOS 26 ile birlikte Kamera uygulamasında radikal bir değişikliğe gidiyor. Şirket, yıllardır eklenen modlar ve gizli ayarlarla karmaşık hale gelen arayüzü sadeleştirerek kullanıcı dostu bir deneyim sunmayı hedefliyor.