Reel kesimin ekonomiye güveni nisanda 7 ayın en düşüğünde

TCMB Reel Kesim Güven Endeksi Nisan 2025 Raporunu Açıkladı

Merkez Bankası, Nisan 2025 dönemine ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni kamuoyu ile paylaştı. TCMB verilerine göre 2025 yılı Nisan ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 100,8 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, reel kesim güveninin Eylül 2024’ten bu yana en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi ise bir önceki aya göre 0,9 puan düşüşle 103,2 seviyesine gerçekleşti.

İstihdam ve Üretim Beklentilerinde Değişim Gözlemlendi

Gelecek üç aylık döneme yönelik değerlendirmelerde, üretim ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerde zayıflama görülürken, ihracat siparişlerinde artış bekleyenlerde ise güçlenme yaşandığı belirlendi.

Gelecek on iki ay içinde sabit sermaye yatırımlarına ilişkin beklentilerin güçlendiği ancak istihdam artışıyla ilgili beklentilerin zayıfladığı gözlemlendi.

Maliyetlerde ve enflasyon beklentilerinde de artış yaşandı. Üreticilerin gelecek üç ayda maliyetlerde artış beklediği görülürken, satış fiyatlarında da yükseliş beklentilerinin güçlendiği kaydedildi.

ÜFE Beklentileri ve İşyerlerinin Durumu

Gelecek on iki ay içinde yıllık ÜFE beklentisinin arttığı vurgulanırken, ankete katılan işyerlerinin yüzde 54,0’u üretimlerini kısıtlayan faktör olmadığını belirtti. Talep yetersizliği en önemli kısıtlayıcı faktör olarak öne çıkarken, mali imkansızlıklar ve işgücü yetersizliği de sıralamada yer aldı.

Genel olarak sanayi dalındaki gidişat konusunda daha kötümser bir hava hakimken, işyerlerinin çoğunluğunun üretimlerinde kısıtlayıcı bir faktör yaşamadıkları belirtildi.

Related Posts

İstanbul’daki evler için kritik çağrı: Birleşin ve güçlendirin

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkan Yardımcısı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Özlem İmren, güçlendirmenin yama değil, binanın sıfır bina performansına ulaşması için yapılan müdahaleler olduğunu belirterek, konutlarda da güçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

Ticaret Bakanlığı’ndan deprem fırsatçılarına ceza

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’da meydana gelen depremler neticesinde deprem çantası ve çadır denetiminde bulundu. Fahiş fiyat uygulayanlara ceza kesileceği açıklandı.

Revize üstüne revize edilmişti: Bakan Şimşek’ten enflasyonda düşüş açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerindeki gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Şimşek, enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankası’nın tahminlerine uygun olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Dezenflasyon sürecinin desteklendiğini ve ekonomiye yönelik adımların sürdüğünü belirtti.

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentilerinde iyileşme gerçekleşti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden enflasyon beklentilerine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek, “Enflasyon beklentilerinde geçtiğimiz aya göre sınırlı artış olsa da yıllık bazda kayda değer bir iyileşme gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir