Tarım sayımı 2026’da açıklanacak

Genel Tarım Sayımı Genelgesi Resmi Gazete’de Yayımlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan genel tarım sayımına dair genelge, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. TÜİK yetkililerinden alınan bilgilere göre, genel tarım sayımının kapsamı ve süreci belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında imzalanan protokolle yürütülen sayım, idari kayıtlarda yer almayan tarım arazileri ve bu arazileri kullanan tarımsal işletmelerin tespiti ile başlayacak. Ardından TÜİK’in yürüteceği ikinci aşama için çerçeve belirlenecek.

İkinci aşamada, TÜİK tarafından belirlenen tüm tarımsal işletmelere anket uygulanacak. İşletme yapısı, arazi kullanımı, hayvan varlığı gibi veriler tam sayım yöntemiyle toplanacak.

Anketin uygulanacağı kitlenin büyüklüğü ve veri toplama yöntemi, kırsal nüfustaki azalmayı dikkate alacak şekilde belirlenecek. Çiftçilerin beyanları, çeşitli kaynaklarla karşılaştırılarak doğru veriler elde edilecek.

Çiftçiler, randevu sistemiyle sayım bürolarında yüz yüze görüşerek veri verebilecekler. Bazı işletmeler ise e-Devlet kimlik doğrulamasıyla çevrimiçi anketleri doldurabilecekler. Diğer çiftçiler ise telefon anketiyle bilgi verebilecekler.

İl ve ilçelerde, mülki amirlerin liderliğinde “İl ve İlçe Sayım Komiteleri” oluşturulacak. Ülke genelinde 973 sayım bürosunda yaklaşık 3 bin 800 kişi görev yapacak. Sayım süreci, ilgili komitelerce koordine edilecek.

Genel tarım sayımı veri toplama süreci 1 Temmuz’da başlayarak 31 Aralık’ta tamamlanacak. Elde edilen veriler, ilçe düzeyinde tahmine dayalı istatistikler geliştirilmesinde ve mevcut durumun analizinde kullanılacak.

Related Posts

Türk müteahhitler Irak’taki projelere yoğunlaştı

Türk müteahhitler, Irak’ta enerji santralleri ve fabrikaları içeren sanayi tesisleri inşaatlarının oluşturduğu konut, idari binalar, sağlık ve eğitim yapıları, ulaşım altyapı projeleri, su temini ve arıtma merkezleri gibi projelere yoğunlaştı.

Duvar saati durunca

Hacı Dayı ile Hacı Teyzenin evlerindeki duvar saati günün birinde tık demiş, durmuş. Birkaç gün sonra oğulları eve geldiğinde saatin çalışmadığını fark etmiş. “Buna bir kalem pil alıp taksaydınız ya” deyince, iki tonton “Aah, ah” ile başlayan bir cümleyi ayna anda söylemişler. Biri “Yavrum, pil aldık ama…” demiş, sözü diğeri tamamlamış: “…takmasını bir türlü denk getiremiyoruz ki.” Oğul, pili yerine oturtamadıklarını zannetmiş. “Zor değil ki basit bir şey.” “Evladım, görüyorsun saat dördü altı geçe

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.