Türk müteahhitler Irak’taki projelere yoğunlaştı

Türkiye ve Irak Arasında İşbirliği Görüşüldü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye-Irak Yuvarlak Masa toplantısında, Irak Ticaret Bakanı Etir Davud Selman Al-Greyri ile bir araya gelerek iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri daha da ileriye taşıma konusunda görüşmelerde bulundu.

Toplantıda, Türk müteahhitlerinin Irak’taki projeleri ele alınırken, Türk özel sektörünün ülkedeki kalkınma ve imar çalışmalarına destek olmaya hazır olduğu belirtildi.

İşbirliği Fırsatları Değerlendirildi

Bolat, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Iraklı mevkidaşı ile ticaret, lojistik, gümrükler ve yatırım gibi birçok sektörde işbirliği fırsatlarını görüştüklerini ifade etti.

Müteahhitlik alanının önemine vurgu yapan Bolat, Türkiye’nin Irak’ta bugüne kadar üstlendiği 1130 projenin toplamda 35,3 milyar dolarlık inşaat işi ile başarılı bir performans sergilediğini dile getirdi.

Bolat, gelecekte Kalkınma Yolu Projesi gibi yeni ve geniş kapsamlı projelerle güçlü performansın artarak devam etmesini umut ettiklerini belirterek, enerji santralleri, fabrikalar, konutlar, idari binalar, sağlık ve eğitim yapıları, ulaşım altyapı projeleri gibi alanlarda önemli projelere odaklandıklarını aktardı.

Teknik ve Gümrük Engelleri Üzerine Konuşuldu

Bolat, Türkiye’nin geniş bir serbest ticaret ağına sahip olduğunu belirterek, Irak gibi istekli olan ülkelerle işbirliğine açık olduklarını vurguladı.

İki bakanın, karşılıklı ticaretin önündeki teknik ve gümrük engellerini aşmak adına yapıcı bir diyalog yürüttüklerini kaydetti. Bolat, Irak’ın Tır Sözleşmesi’ni uygulamaya koymasının olumlu bir adım olduğunu ancak sınırda uygulanan kontrollerin ticaretin akışını yavaşlattığını ifade ederek, bu konunun tekrar ele alınması gerektiğini belirtti.

İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik iradelerini ön plana çıkaran Bolat, bu çerçevede Türkiye-Irak Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi’nin 2. Dönem Toplantısı’nın planlandığını duyurdu.

Bolat ayrıca, Türk özel sektörünün Irak’taki yatırım fırsatlarından yararlanmasını desteklediklerini belirterek, Bakanlığın mal ve hizmet ihracatçılarına yönelik çeşitli destek programları sunduğunu sözlerine ekledi.

Nitelikli Bir Ticaret Heyeti İle Yapılacak İş Görüşmeleri

Bolat, Türkiye’nin Erbil kentine planlanan nitelikli bir ticaret heyeti ile iki ülke iş insanları arasında yapılacak iş görüşmeleri ile ihracatı artırmayı ve ithalatı daha dengeli hale getirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Ayrıca 9 uluslararası fuara katılım desteği sağlanacağını duyuran Bolat, 21 Mayıs’ta Bağdat’ta düzenlenecek AQAR FAIR 2025’e milli katılım sağlanacağını belirtti.

Related Posts

Tarım sayımı 2026’da açıklanacak

Genel tarım sayımına dair genelge, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla dün Resmi Gazete’de yayımlandı. TÜİK yetkililerinden verilen bilgilere göre, genel tarım sayımının kapsamı ve süreci belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK …

Duvar saati durunca

Hacı Dayı ile Hacı Teyzenin evlerindeki duvar saati günün birinde tık demiş, durmuş. Birkaç gün sonra oğulları eve geldiğinde saatin çalışmadığını fark etmiş. “Buna bir kalem pil alıp taksaydınız ya” deyince, iki tonton “Aah, ah” ile başlayan bir cümleyi ayna anda söylemişler. Biri “Yavrum, pil aldık ama…” demiş, sözü diğeri tamamlamış: “…takmasını bir türlü denk getiremiyoruz ki.” Oğul, pili yerine oturtamadıklarını zannetmiş. “Zor değil ki basit bir şey.” “Evladım, görüyorsun saat dördü altı geçe

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.