Welcome to Our Website

Yabancılar yetmedi Türkler de başladı… Franchise oyunu

Fehmi Köfteoğlu

Yabancı zincir oteller Türkiye’de konaklama sektörü ile yakından ilgileniyor.

Yabancı zincirler bu otellere bünyelerindeki markaları vermek için bir birleriyle yarışıyor.

Markasının Amerika dışına gittiği ilk ülke, Türkiye’ye de gelen ilk yabancı otel olan Hilton 68 yıldan beri faaliyet gösterdiği Türkiye’ye bünyesindeki markaları otellere isim hakkını kiralamak (franchise) vermek üzere getirdi ama hiç yatırım yapmadı.

Benzer durum Türkiye’nin 49 ilinde 440 otele markalarını veren diğer yabancı otel zincirleri için de için de geçerli.

Türkiye’nin konaklama alanında yabancı zincirler için önemli bir pazar olduğunu kendileri de söylüyor.

Türkiye’de çeşitli illerde bünyesindeki markalardan toplam 100’ün üzerinde otele markalarını kiralayan Wyndham Hotels & Resorts EMEA Başkanı Dimitris Manikis, toplam 9.100 otelleri olduğunu ama bunların hiçbirinin kendilerine ait olmadığını, markalarını verdikleri bu otellerin franchise partneri olduklarını söylüyor.

‘Franchising modelini Türkiye’ye biz getirdik” diyen Manikis, Türkiye’nin Wyndham için beşinci büyük pazar haline geldiğini belirtiyor.

Yabancı otel zincirleri bu kadar önemsedikleri, kendileri için ilk sırada olduğunu söyledikleri halde Türkiye’ye yatırım yapmıyor.

Rusya’daki Türk kökenli tur operatörleri ile yabancılardan TUI ve FTI dışında tur operatörleri de Türkiye’de konaklama sektörüne ilgisi franchise ile sınırlı.

Otellere franchise verme işine yabancı zincirlerden sonra yerli zincirler de girdi. Dedeman, Elite World ve Anemon, bünyelerinde geliştirdikleri yeni markaları Anadolu’nun çeşitli illerinde açılan yeni otellere veriyor.

Markalarının kullanma hakkını verenler bunun karşılığında otellerin cirosu üzerinden para alıyor.

Yatırım bankacısı ve turizm kredilendirme hesap uzmanı Kayhan Taner Özen’in Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerini baz alarak yaptığı hesaplamaya göre markalarını kiralama karşılığında (Franchise) verdikleri Türkiye’deki otellerden yılda 125 milyon doların üzerinde para alıyor.

Yabancıların diğer alanlarda olduğu gibi bu alanda da neden yatırım yapmadıklarına gerekçe olarak Türkiye’nin son dönemde hukuk alanında Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının bile tanınmadığı ülke haline gelmesinin de etkisi olduğu belirtiliyor.

Odatv.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir