Uzun süre oturmak beyninizi küçültüyor olabilir

50 yaş ve üzerindeki bireylerin oturma süreleri ile beyin sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen Vanderbilt Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi ve Seul Ulusal Üniversitesi’nden bilim insanları, hareketsiz yaşam tarzının demans türleriyle ilişkilendirilebileceğini belirtiyor.

404 gönüllü bireyin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, haftalık önerilen egzersiz süresini karşılayan bireylerde bile gün içinde uzun süre oturmanın beyin hacminde küçülmeye ve bilişsel gerilemeye yol açabileceği ortaya çıktı. Özellikle Alzheimer hastalığında etkilenen hipokampus bölgesinde incelme gözlemlendi.

Nörolog Dr. Marissa Gogniat, “Alzheimer riskini azaltmak sadece egzersiz yapmakla sınırlı değil, günlük oturma süresini azaltmak da önemli” diyor.

Genetik olarak Alzheimer’a yatkınlığı bulunan bireylerde ise oturma süresi ile beyin sağlığı arasındaki ilişkinin daha güçlü olduğu belirlendi. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Angela Jefferson, özellikle genetik risk taşıyan bireylerde gün içinde oturmaya sık sık ara verilmesinin beyin sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguluyor.

Uzmanlar, egzersizin önemini azaltmadığını, fiziksel aktivitenin vücut ve zihin sağlığına pozitif katkı sağladığını belirtiyor. Ancak, masa başında uzun süre oturan veya hareketsiz yaşam süren bireylerin oturma sürelerini azaltmaya yönelik adımlar atmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Yayınlanan çalışma, Alzheimer’s & Dementia dergisinde yer alıyor.

Related Posts

Binlerce birey ve aileyi sevindirecek haber! SGK kapsamına aldı

Türkiye’de kistik fibrozis hastalarının yaşam kalitesini önemli ölçüde artıran modülatör ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme kapsamına alındı. Kistik Fibrozis Derneği (Kifder) Başkanı İlknur Görgün, “Bu karar, binlerce kistik fibrozisli birey ve ailesi için büyük bir umut kaynağı oldu” açıklamasını yaptı.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Göbekle gelen düşüş

Göbek çevresi büyüdükçe erkeklik hormonu azalıyor. Kilo kaybetmek, sadece görünümü değil, hormonu da geri getiriyor. Beslenme düzeni, insülin direnci, uyku ve bağırsak sağlığı da testosteron seviyesini etkiliyor. Peki hangi yiyecekler destek sağlar?

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.